13 januari 2014

Galapagos krijgt grote subsidie voor muco-onderzoek

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos krijgt van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) een subsidie van 2,9 miljoen euro voor onderzoek naar mucoviscidose of taaislijmziekte. Het geld zal worden gebruikt om gedurende drie jaar op zoek te gaan naar veelbelovende therapie├źn en die verder te ontwikkelen tot preklinische kandidaten, zo deelt het biotechbedrijf mee.

Galapagos heeft al een kandidaat-medicijn ("potentiator"), GLPG1837. Het is nu op zoek naar zogenoemde "correctors" die nodig zijn in combinatie met GLPG1837 om de grootste meerderheid van de muco-pati├źnten te helpen. De subsidie zal het onderzoek naar die "correctors"' financieren. Galapagos verwacht eind 2015 te kunnen starten met klinische studies met een kandidaat-corrector.

Galapagos voert sinds 2005 onderzoek naar taaislijmziekte. In september vorig jaar tekende het biotechbedrijf een overeenkomst met AbbVie om samen medicijnen te ontwikkelen en te commercialiseren. Galapagos kan meer dan 400 miljoen dollar verdienen aan die deal.